Powered By Blogger

sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Turun markkinat ja näyttely

Turun Aboa Vetus Ars Nova-museossa aukesi perjantaina upea nukkekotinäyttely, johon on tuotu 12 nukketaloa Lontoon Victoria and Albert Museum of Childhoodista. Talot ovat ensimmäistä kertaa näytteillä Lontoon ulkopuolella. Näyttelyyn liittyen eilen oli Nukkekotimarkkinat, joilla olin myymässä. Väkeä riitti tungokseen asti ja kun sain päivystysapua, ehdin katsastaa myös näyttelyn. Näyttelyssä sai kuvata, mutta valitettavasti kännykkäkuvat eivät ole kovin tasokkaita.

Ensimmäinen talo Tate Babyhouse on valtava. En tiedä mittoja, mutta sen rinnalla Ruusulinna tuntui pikkumökiltä. Vaikuttavaa oli myös se, että talo on noin 250 vuotta vanha. Muutkin näyttelyn talot olivat suurikokoisia, mutta huomattavasti niukemmin sisustettuja kuin nykyaikaiset talot. Mittasuhteet myös heittivät, mutta oli silti vaikuttavaa nähdä ne.

 Oma suosikkini näyttelyssä oli tummanruskea Betty Pinney's House, jossa oli huoneita joka puolella taloa ja yhdessä kulmassa jopa kammella väännettävä hissi. Talossa oli ihanan muotoisia huoneita, käytäviä, kaarevia oviaukkoja, nurkkauksia ja jopa kummitteleva pääkallo (jota en onneksi nähnyt!)
"A large household requires a large staff. Mrs Smith is the ideal housekeeper - meticulous and composed. Lady Eveline and her husband sir George are of the opinion that servants should be invisible and hardworking. Uncle Herman enjoys a tipple. Little Betty tells ghost stories to the servants."
Roma Hopkinson House. Talosta löytyy mm.kaasunaamari, suojakypärä ja jopa muniva kana.

"The Hopkinson sisters Roma and Norma are packing their suitcases. In the morning they will be evacuated to the countryside, to be safe from the London bombings. Grandad has converted the family's small garden to serve the needs of wartime and grows vegetables for the family to eat. Bill, the Air Raid Precautions Warden, drops by to ensure that safety has been taken into account."


Peggy Lines House Whiteladies House olikin sitten jo huomattavasti modernimpi uima-altaineen, aurinkoterasseineen, kylppäreineen. 
"Moray Thomas' country house in Hampstead is swept up in a party. Tanned guests are enjoying cocktails, dancing in the warmth of late summer."
Kaikkein modernein oli Kaleidoscope House.


Englanninkieliset tekstit museon esitteestä.
"Doll's House Stories from museum's leaflet".
Käykää ihmeessä katsomassa näyttelyn nukkekodit kun liikutte Turussa päin.


Myymässähän minä olin, mutta juoksin myös naapuripöydissä ostoksilla. Erja Helanderilta vaatepuut, Hanna Meroselta virkattu kurpitsa ja Mirka Saloselta karstat (Ruusulinnan tupaan rukin ja kangaspuiden seuraksi).


Raunistulan nukkekotikerhon pöydästä musta taskulamppu ja koripullo, hempeänväriset mukit Lindblomskalta ja pieni kannu, päärynä, suklaapulla, kakkupala ja korvapuusti Happu Little Muffinilta.


Tänään kävin kirkossa laulamassa Hoosiannan, joten nyt on jouluaika virallisesti alkanut. Sen kunniaksi palaa ensimmäinen kynttilä takan reunalla ja neulotuista nukeista tehty seimiasetelma pystytetty.


1 kommentti: