Powered By Blogger

torstai 26. marraskuuta 2015

Thanksgiving - Kiitospäivä

Emilia sen alunperin keksi kaverinsa kanssa, viime keväänä kun viettivät meillä partion USA-päivää: järjestetään syksyllä Thanksgiving Dinner - kiitospäivän ateria. Niinhän me tänään sitten teimme. Onhan Suomessakin aikanaan vietetty kekriä, sadonkorjuun juhlaa.
Tyttöjen pari kaveria tulivat myös aterialle.  Ruokiin ja koristeluihin etsin ohjeita ja ideoita netistä ja lehdistä ja Maria Montazamin kirjoista. 

Valmistumassa maissileipäsiä eli Cornbread Muffins, eräänlainen muffinsin ja leivän välimuoto...


...omenajälkkäriä eli Apple Crisp...


... ja erikoinen, mutta varsin herkullinen bataatti-vaahtokarkkiruoka  Sweet potate with marshmallows. Etukäteen yhdistelmä bataattia-sokeria-vaahtokarkkia-suolaa-appelsiinimehua kuulosti varsin oudolta, mutta maistui todella hyvältä suolaisen kalkkunan kanssa.Astioina käytin kaikkia vihannes-ja hedelmäaiheisia lautasiani, mukejani ja tarjoiluastioitani.
Aikanaan kirpparilta löytämäni maissiaiheiset kannu ja kupit sopivat tähän ateriaan täydellisesti.


Pikkukulhoissa tietysti m&m-pastilleja.Vaahteranlehtikulhossa Cranberry sauce eli karpalokastiketta ja omenakulhossa karamellisoituja punasipulirenkaita. Isossa astiassa perunamuusia.


Vasemmalla maissileivät, keskellä pyöreässä kulhossa ihan suomalainen jouluruokaehdotus "Lämmin ruusukaali-granaattiomena-saksanpähkinäsalaatti" (ohje uusimmassa Koti ja Keittiö-lehdessä 12-2015 s.67) ja oikealla bataatti-vaahtokarkkivuoka.


Ja se kalkkuna sitten: en lähtenyt valmistamaan kokonaista lintua vaan tyydyin valmiiseen kalkkunarullaan.


Ruokailu alkoi niin vauhdilla, että ehdin vain kertoa, mistä Kiitospäivä on saanut alkunsa, mutta omat kiitosten aiheet jäi luettelematta. Terveyden, kodin, työn, lasten, harrastusten, ruoan ja herkkujen ym kiitoksen aiheen lisäksi olen viime aikoina myös ajatellut sitä, miten hyvä naisen ja äidin asema on Suomessa. Täällä nainen saa käydä koulua, valita itse ammattinsa ja puolisonsa, liikkua rauhassa yksin tai naisseurassa, ajaa ajokortin, pitää lapsensa, äänestää - monia sellaisia itsestään selviä asioita, jotka eivät kuitenkaan kaikkialla ole mahdollisia naisille. Lisäksi meillä on rauha, itsenäisyys, vapaus ja turvallinen kotimaa, jossa ei ole maanjäristyksiä tai tuhotulvia. 

Tällaiset tekstit löysin Thanksgiving Quotes-sivulta

"If the only prayer you said in your whole life was 'thank you' that would suffice. -Meister Eckhart

For each new morning with its light,
For rest and shelter of the night,
For health and food, for love and friends,
For everything Thy goodness sends.
-Ralph Waldo Emerson

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti